Global Matters

Egy családi vállalkozás mentorálással fűszerezve

A Fajszi Paprika története

Paprika

Okvátovity Dóra családja évtizedek óta paprikatermesztéssel foglalkozik, ő mégis gyermekkorától fogva mindent megtett, hogy elkerülje a szülei által kijelölt ösvényt. Később mégis úgy döntött, hogy a diplomácia és az államigazgatás területén szerzett tapasztalatokat követően visszatér a mezőgazdasághoz, amivel új lendületet adott a családi vállalkozásnak: létrehozta a Fajszi Paprika márkát, így már nem beszállítóként, hanem saját márkanév alatt forgalmazzák kiváló minőségű termékeiket.

Mi inspirált, hogy saját vállalkozásba kezdj?

A munkavállalói létből szerettem volna kiszakadni és megvalósítani az ötleteimet. Emellett vállalkozásunkkal megmutatni, hogy könnyen elérhetőek a minőségi élelmiszerek. Mióta az eszemet tudom, a szüleim paprikatermesztéssel foglalkoztak. Sosem gondoltam bele, hogy ennek valójában mekkora értéke van. A vállalkozásom elindítása óta teljesen megváltozott az életem. Szeretném minél több emberhez eljuttatni a termékünket, és edukálni a fogyasztókat, hogy különbséget tudjanak tenni a kézműves és a bolti paprika között. Szeretném velük megismertetni, hogy mennyi munka van a mögött, hogy az ő asztalukra érkezik a paprika és ez milyen értéket képvisel.

Vállalkozónőként milyen kihívásokkal találkozol?

A legnagyobb kihívást nőként akkor tapasztalom, ha férfiakkal kell tárgyalnom. Sokszor olyan érzéseim támadnak, mintha nem egyenlő félként tekintenének rám, és kevésbé tartanák hasznosnak a véleményemet. Úgy érzem, hogy termelőként különösen nehéz nőként sikereket elérni, a mezőgazdaságban még mindig jellemzően férfiak dolgoznak.

Számodra mik a vállalkozói lét előnyei?

Megvalósíthatom az álmaimat korlátok, vezetői utasítások végrehajtása nélkül. Az időmet könnyebben osztom be és rengeteg inspirációt, segítséget kapok hasonló női vállalkozóktól. Munkavállalóként ritkán kellett kreatívnak lennem – most viszont nagyon fontossá vált ez a képességem.

Milyen indíttatásból jelentkeztél a Visa She’s Next programjára?

Az utolsó pillanatban jelentkezem egy barátom javaslatára. Félve ugyan, de megpróbáltam és nem bántam meg. Örültem a lehetőségnek, hogy a jelentkezés során széles körben megismertethettem a munkámat és a felmerülő problémákat a lehetséges megoldásokkal együtt. A Visa programját kiváló lehetőségnek találom, ahol kimondottan a női vállalkozók kaptak figyelmet, hiszen számtalan esetben tapasztalom én is, hogy hátránnyal indulok nőként.

Hogyan segítette vállalkozásod fejlesztését a program keretein belül megvalósuló mentorálás?

A mentorom nem a mezőgazdaság területén tevékenykedik, ezért teljesen új perspektívában látja a vállalkozásunkat. Nagyon hasznos, hogy külső szemlélőként tekint arra, amit létrehoztunk. Különösen hasznos a szakmai véleménye és az ő szempontjai, amikor egy probléma megoldásán gondolkozunk közösen. Emellett a pénzügyi és tervezési területen is sok hasznos információval látott el, melyeket nap mint nap alkalmazok.

Mit viszel magaddal a támogatási szakasz lezárása után?

Talán a legfontosabb számomra, hogy megismerhettem hasonlóan gondolkodó vállalkozónőket, akikre bármikor számíthatok és elvárások nélkül segítenek, tanácsokkal látnak el. Emellett a mentorom támogatására is bármikor számíthatok. Ez idő alatt megtanultam, hogy nincs rossz kérdés és ha valami foglalkoztat, beszélni kell róla, körbejárni a témát és megkeresni a legjobb megoldást rá.

Az elmúlt időszakban felgyorsult a digitalizáció. Az újabb és újabb digitalizációs megoldások, mint például a digitális fizetés elterjedése, miben hozott változást, mennyiben kínált új lehetőségeket?

Elsősorban webshopunkon látom, hogy a rendeléseknél előszeretettel használják a kártyás fizetést. Sőt, minimálisra csökkent az utalás vagy az utánvét használata. Ez a megoldás mindannyiunk számára a legegyszerűbb - nekünk és a vásárlóknak is. A digitális fizetések nagy előnye a gyorsaság, a kényelem és a biztonság.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most fontolgatják, hogy részt vegyenek a Visa She’s Next pályázatán?

Ne gondolkozzanak rajta, mindenképp próbálják meg! Minden vállalkozás más és más, de a programban a megfelelő szakemberek segítségével szinte azonnal érezhető a fejlődés.

Tag: Social Impact