Global Matters

Egy virágzó vállalkozás, a Seed Bonbon német piacralépése

Seedbonbon She's Next Pitch Day

Mi inspirált, hogy saját vállalkozásba kezdj?

A családomban és a környezetemben mindenki alkalmazottként dolgozott, nem nagyon volt rálátásom a vállalakozói lét összetettségére. Első főállásomnál alakult úgy, hogy fél évig home office-ban kellett dolgoznom - cikkeket írtam egy magazinnak - önállóan kitalálva a témákat, beosztva az időmet, és ekkor vettem észre, hogy ez hozzám nagyon is passzol. Az első kisfiam megszületése vetett véget ennek, de a GYES alatt tudatosan készültem arra, hogy vállalkozó leszek. Az viszont nem volt magától értetődő, hogy ezt milyen területen fogom megvalósítani. Az újságírás mellett zöld marketing, majd fennatarthatósági tanácsadás vonalon mozogtam. Mire megszületett és nagyobb lett a második fiam is, éreztem, hogy eljött az idő, és minden korábbi tapasztalatot, benyomást össze kell gyúrni egybe, ami segíti, hogy minden a helyére kerüljön. Így született meg a Seed Bonbon Handmade márka és a magbonbonok ötlete. Egyesül benne minden, amit szerettem: a folyamatos adatgyűjtés, fejlesztés, marketing, virágok és egyéb vetőmagok, ökoetikus vállalkozás, és a családi élettel számomra összeegyeztethetőbbnek tűnt a vállalkozói forma.

 

 

Vállalkozónőként milyen kihívásokkal találkozol?

 


Szerencsére az én munkaterületemen abszolút nem hátrány, sőt előnyként élem meg, hogy női vállalkozóként tevékenykedem. Ügyfeleim, megrendelőim többnyire nők, hasonló korosztályból jönnek, mint én, így könnyen megtaláljuk a közös hangot. Ez jó érzés, hiszen az együttműködés alapjául  oldottabb légkör szolgál.

Ha tágabb értelemben nézem, akkor be kell valljam, számos kihívás elé állít az, hogy nőként vállalkozom, hiszen kétgyerekes családanya is vagyok, és ezt a szerepkört is össze kell hangolni a munkával. Nem mindig könnyű, leginkább az időmenedzsment a szűk keresztmetszet, de alapvetően a személyiségemhez közel áll a szervezés, a multitasking,  a gyors reagálás váratlan helyezetekre, vagy a kreativitás.  Szeretem így élni az életem. Örülök, hogy olyan dolgokkal folglalkozhatom, amivel másokat is boldogabbá tudok tenni, mert amit tőlem kapnak, azt hatványozottan kapom vissza, így ebben a körforgásban a nehézségek is könnyebbnek tűnnek.



Számodra mik a vállalkozói lét előnyei?

Abszolút előnye nálam a rugalmasság, az, hogy magam osztom be az időmet. Csak a határidők fixek, de az utat, amin eljutok a végére, szabadon variálhatom. Ez főleg anyaként nagy előny, mert mindig történik valami a gyerekekkel, vagy ügyet kell intézni, így nincs főnököm, akitől el kellene kéredzkedni vagy félnem kéne, hogy elbocsájtanak. Azt a fajta függetlenséget szeretem, hogy ha épp nincs szoros határidő, akkor a klasszikus munkaidő közepén kimehetek kertészkedni vagy nyáron lemehetünk egyet fürödni a tóra. Látva a környezetemet, luxusként élem ezt meg. Nem is tudnám elképzelni, hogy valaki fentről megmondja, mikor, hova és mennyi időre mehetek el szabadságra, egy ilyen keretrendszerben biztosan nem tudnám ezt a teljesítményt hozni.

Nagyon motiváló tud lenni, hogy  magam felelek a munkámért, hogy direkt hatással bírnak a döntéseim a vállalkozásom működésére, így a folyamatos fejlődés magától értetődik. Előnynek érzem azt is, hogy a munkámban is önmagam lehetek, hogy olyan tevékenységet folytatok, amit büszkén képviselek, természetességgel kommunikálhatok, és őszinte tudok maradni, amit a vásárlók éreznek és értékelnek.

Milyen indíttatásból jelentkeztél a Visa She’s Next programjára?

Bár a vásárlóktól és felhasználóktól nagyon sok pozitív visszajezést kapok, mégis szerettem volna tudni, hogy egy ilyen komoly háttérrel bíró szakmai megmérettettésben is van-e létjogosultsága annak, amit és ahogyan csinálok. Örülök, hogy jelentkeztem, mert őszintén szólva, tartottam a csalódástól, de itt a példa, hogy nem szabad kishitűnek lenni.

Hogyan segítette vállalkozásod fejlesztését a program keretein belül megvalósuló mentorálás?

A mentorálás jobbkor nem is jöhetett volna az életembe, mert a vállalkozásom növekedése teljesen új helyezetek és feladatok elé állítottak, és a döntéseknél nagy segítséget jelent a közös munka. Több területen is dolgozunk, például az időmenedzsmenten, a delegáláson, és a német nyelvű piacralépési stratégiáján. Még nem volt tapsztalatom ilyen hosszú távú mentorálásban, ez egy évig végigkísér, így van idő arra, hogy a célok kiforrjanak, megvalósuljanak, motiváló, hogy van mellettem egy külső kompetens segítség.

 

Mit viszel magaddal a támogatási szakasz lezárása után?

Számomra ez a pályázat egy olyan szakasza lett az életemnek, amelyre jó érzéssel gondolok, adott egy újabb lendületet, és egy okot arra, hogy megálljak, és büszke lehessek arra, amit csinálok szívvel, lélekkel, legjobb tudásom szerint. Ezt az érzést receptre írnám fel minden vállalkozónak, aki hasonlóan működik, hiszen nekünk nincs főnökünk és nem áll mögöttünk egy vállalat, ahol elismerést kapnánk a hónap vagy az év dolgozójaként, vagy a karácsonyi partin prémiummal jutalmaznának.

Emellett természetesen a pénznyeremény és a mentorálás hab a tortán, amelyekkel régóta halogatott tervek valósultak meg: úgy, mint a külföldi nyitás, a német weboldal, a nemzetközi márka levédése, és egy saját fejlesztésű ajánlatkérő rendszer, amivel az érdeklődők pár kattintással azonnali árajánlatot kaphatnak.

Az elmúlt időszakban felgyorsult a digitalizáció. Az újabb és újabb digitalizációs megoldások, mint például a digitális fizetés elterjedése, miben hozott változást, mennyiben kínált új lehetőségeket?

Mi is alkalmazkodunk a változásokhoz, mind a  lakossági, mind a céges ügyfeleinknek biztosítunk bankkártyás fizetést a kezdetek óta. Termináljaink is vannak, ha helyszíni vásárlásra kerül sor. Webshop üzemeltetőként ez nem is lehet kérdés, és a céges ügyfeleinknél is egyre gyakrabban fordul elő, hogy kifejezetten kérik, hogy kártyával fizethessenek.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most fontolgatják, hogy részt vegyenek a Visa She’s Next pályázatán?

Akinek csak egy kicsit is megfordul a fejében, hogy milyen lenne, ha jelentkezne, ne habozzon! Ne beszélje le magát, tegye meg, mert lehet, hogy pont ő lesz az egyik, aki átélheti, milyen sokat ad a programban való részvétel. Kellenek a kihívások, hogy szintet tudjunk lépni!

Tag: Women’s Empowerment