Global Matters

Hogyan lettem vállalkozó? Ismerd meg Máthé Timea történetét!

Máthé Tímea utazóblogger, Instagram marketing szakértő több, mint 10 éves multinacionális vállalati tapasztalattal a háta mögött váltott és indította el saját vállalkozását.

Woman in front of visa logo

Máthé Tímea utazóblogger, Instagram marketing szakértő több, mint 10 éves multinacionális vállalati tapasztalattal a háta mögött, átgondolt és tudatos döntést hozva váltott és indította el saját vállalkozását. A The Macaron Girl utazóbloggere rekord gyorsasággal épített ki 100 ezres követőbázist, emellett pedig elsősorban női vállalkozóknak oktat social media marketinget, 2021-ben pedig saját online marketing ügynökséget indított.

Mi inspirálta arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen?

Kezdettől fogva nagy volt a belső motivációm, emlékszem, hogy már gyerekkoromban képtelen ötletekkel bombáztam a szüleimet, és mindig meséltem miből lesz majd nekem saját vállalkozásom. Nyilván ezekből semmi nem valósult meg, viszont a sikeres karrier utam ellenére se tudtam soha magam elképzelni 40-50 évesen egy nagyvállalat vezetőjeként, ezért 12 év multinacionális vállalatnál töltött munka után kiugrottam és vállalkozó lettem.

 

Woman by window

 

Mit gondol a legfontosabb mérföldkőnek vállalkozása története során?

Az első mérföldkő biztosan az volt, amikor az első munkatársat felvettem. Nagy változást jelent egy vállalkozó életében mikor elkezd egy csapatot kialakítani. Anyagilag is teljesen más kihívásokkal jár, hiszen ilyenkor az ember már nem csak magáért dolgozik. Most is éppen egy újabb mérföldkő előtt állok, hiszen márciusban indul a női vállalkozóknak szóló klubom, ahol rengeteg tudást szeretnék majd átadni, emiatt pedig nagyon izgatott is vagyok.

Melyek a legnagyobb kihívások napjaink női vállalkozói számára?

Szerintem három nagy kihívás van. Az egyik a kiugrás. Sokaknál látom azt, hogy nehezen hagyják ott a stabil bázist, és félnek beleugrani az ismeretlenbe mert nem tudják, hogy hol fognak földet érni. Ez rám is sokáig hatott A második kihívás az, hogy miképp lehet összeegyeztetni a családi életet, az anyaságot, és az otthon érzelmi oldalának biztosítását a vállalkozással. Ez egy óriási kérdés, és úgy lehet igazán megoldani, ha van egy biztos támogatói háttér a család részéről, és adott esetben a férj is támogatóan áll a nő mellé. Ehhez kapcsolódik az, hogy a női és férfi szerepek már nem olyan tisztán válnak el, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Nehéz egyensúlyba hozni, hogy egyszerre legyen valaki az üzleti életben egy határozott nő és főnök, miközben otthon törékeny nő és családanya szerepben van. Nekem ez a mai napig kihívást jelent. A harmadik pedig szerintem a magány érzése, ami a legtöbb kisvállalkozónál jelen van. Hogy kivel osztja meg a saját kétségeit, vagy a döntéseket hogyan hozza meg.

 

Woman against wall

 

Az elmúlt időszakban felgyorsult a digitalizáció, az újabb és újabb digitalizációs megoldáso, mint például a digitális fizetés elterjedése mennyiben könnyítette meg cége munkáját?

A vállalkozásom működtetése elképzelhetetlen lenne online fizetés nélkül. Akár a képzéseim, akár a havidíjas klubok esetében is csak az online fizetés működik, ami biztonságos megoldás. Van átutalási lehetőség is, de az több adminisztrációval jár, pláne a rendszeres, ismétlődő fizetések esetén. Így nem kell minden hónapban azt néznem, hogy utaltak-e, vagy hogy ki fogják-e fizetni készpénzben, ami ennyi ügyfél esetén hatalmas előny. Könnyebb, biztonságosabb és gyorsabb megoldás.

Miben gondolja, hogy a Visa She’s Next programja leginkább segíteni fogja a jövő női vállalkozóit Magyarországon?

Szerintem egyrészt fantasztikus dolog, hogy a Visa pénzügyi támogatást is biztosít ehhez a projekthez, azonban emellett azt is gondolom, hogy sokkal többet ér az, hogy kapnak egy egyéves mentoring programot. A kis - és középvállalkozóknak tartott képzéseim során látom, hogy mennyire hiányában vannak a a vállalkozók ennek a tudásnak. Ami természetesen teljesen normális, hiszen miért is kéne tudnia például egy kisebb utazási iroda vezetőjének, hogy hogyan kell a marketinghez hozzákezdeni. Tehát szerintem óriási dolog, hogy egy szakmailag hozzáértő ember egy éven keresztül ott van és fogja a kezüket.

 

Woman on chair

 

Milyen tanácsot tudna adni a jövő női vállalkozóinak?

Egy saját történettel kezdek. Én egy átlagos középrétegbeli családból származom, és úgy gondolom, hogy az anyagi támogatásnál sokkal fontosabb az, hogy milyen értékrendet kapunk a családunktól. Én a szüleimnek köszönhetően már gyerekkorom óta látom, hogy a kitartás egy hatalmas érték, és sok, nem csak női vállalkozóval találkoztam az elmúlt években, azonban egyet se tudok mondani, aki elsőre, nehézségek nélkül sikeres lett. Nincs ilyen. A sikert sok-sok akadályon és nehézségen keresztül érjük el. Azt gondolom, hogy a kitartást kell mindenkinek megtanulnia, akkor is, ha már a sokadik nehézségbe ütközünk, akkor is tovább kell menni, és tanulni a hibából, fejlődni. Mivel számtalanszor átéltem már ezt a folyamatot, már tudom, hogy bármi jöhet, úgy is meg tudom oldani. Abban a pillanatban, amikor megérkezik az önmagunkban való hit, onnantól kezdve megállíthatatlanok vagyunk.

 

Woman on sofa

 

 

Tag: About Visa