Sajtóközlemények

A Visa 10 tanácsa az ünnepi szezonra a biztonságos vásárlások érdekében

23/11/2023

A biztonságos webhelyek, az erős jelszavak és az óvatosság szerepelnek a biztonsági tippek között

A vásárlási csúcsszezon közeledtével a csalók várhatóan fejlett technológiákat fognak használni a fogyasztók megtévesztésére, adataik eltulajdonítására - hívja fel a figyelmet a Visa az ünnepi időszak veszélyeiről szóló jelentésében (Visa Holiday Edition Threats Report). A vásárlási kedv növekedésével, a csalók kihasználják a szeretteiknek ajándékot kereső, kevésbé óvatos fogyasztókat. A 2022-es ünnepi szezonban a Visa adatai 11%-os növekedést mutattak a csalások arányában.

A következőkben a Visa 10 tanácsát olvashatják, amelyek segítségével a vásárlás biztonságosabb – nemcsak az ünnepi szezonban, hanem egész évben:

1. Csak megbízható és biztonságos webhelyekről vásároljon!

Keresse a „https” kifejezést az URL-ben és egy lakat szimbólumot a böngésző sávjában. Ezek jelzik, hogy a webhely biztonságos, és titkosítást használ az Ön adatainak védelme érdekében.

2. Legyen óvatos azokkal az ajánlatokkal, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek!

A csalók gyakran hihetetlen ajánlatokkal csábítják az áldozatokat. Ha egy ajánlat túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg átverés.

3. Használjon biztonságos fizetési módokat!

A bankkártyák gyakran magasabb szintű védelmet nyújtanak a csalások ellen, mint más fizetési módszerek. Legyen körültekintő és végezzen alapos kutatást, mielőtt pénzt utalna át, vagy peer-to-peer mobilalkalmazásokban kezdeményezne fizetési tranzakciót, mivel ezeket előszeretettel célozzák meg a csalók.

4. Csak óvatosan az e-mailekkel és üzenetekkel!

Az adathalász csalások gyakoriak az ünnepi időszakban. Soha ne kattintson a kéretlen e-mailekben vagy üzenetekben található hivatkozásokra. Személyes adatok megadása előtt mindig egyeztessen a feladóval közvetlenül az ügyfélszolgálati vonalán vagy mobilalkalmazásán keresztül.

5. Tartsa naprakészen eszközeit, szoftvereit!

A rendszeres frissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek védelmet nyújtanak az új fenyegetésekkel szemben. Győződjön meg arról, hogy eszközei és szoftverei naprakészek.

6. Használjon erős és egyedi jelszavakat, valamint engedélyezze a kétlépcsős hitelesítést!

Minden online fiókja rendelkezzen egyedi jelszóval, illetve engedélyezze a kétlépcsős hitelesítést, hogy minél inkább megnehezítse a csalók dolgát.

7. Figyelje bankkivonatait és a tranzakciós értesítéseket!

Rendszeresen ellenőrizze kivonatait, hogy nem történt-e jogosulatlan levonás, és engedélyezze a tranzakciós értesítéseket. Ha bármi gyanúsat lát, azonnal jelentse.

8. Legyen óvatos a hamis jótékonysági szervezetekkel!

A csalók gyakran használják ki az ünnepi időszakot és hamis jótékonysági szervezeteket kreálnak. Adományozás előtt mindig tájékozódjon a szervezetről. Használjon olyan forrásokat, mint a Charity Navigator, hogy a jó szándékú adomány jó helyre érkezzen.

9. Védje személyes adatait!

Soha ne adjon meg személyes adatokat, hacsak nem szükséges. Mivel a csalók a mesterséges intelligenciát is bevetik a megszemélyesítésre, legyen óvatos a személyes adatokra vonatkozó kérésekkel – még akkor is, ha az üzenet állítólag egy baráttól vagy családtagtól származik.

10. Kerülje a nyilvános Wifin történő vásárlást!

A nyilvános Wifi hálózatok gyakran nem biztonságosak, és a hackerek célpontjai lehetnek. Biztonságosabb otthoni hálózatról vásárolni, vagy VPN-t használni.

A Visa több mint ezer elkötelezett szakembere védi a Visa hálózatát a rosszindulatú programoktól, a nulladik napi támadásoktól és a rosszhiszemű fenyegetésektől az év minden napjának minden órájában. Az International Fraud Awareness Week kapcsán is arra biztatjuk a fogyasztókat, hogy maradjanak óvatosak, és gondolják át, hol vásárolnak, illetve kivel osztják meg érzékeny információikat.