Sajtóközlemények

Az Alfa generáció lesz az eddigi legvállalkozóbb szellemű

15/11/2023

Press Release Image


A Visa új kutatása rámutat, hogy a világ a „kényelem mindenek felett- elvárásra fog épülni


  • Az Alfa generáció munkavállalással kapcsolatos elképzeléseit egy világ választja el a jelenleg megszokottól, hiszen a Magyarországon megkérdezett gyerekek 79%-a saját maga főnökeként vagy mellékállásban vállalkozva képzeli el jövőjét, és csupán 6%-uk szeretne alkalmazottként dolgozni
  • Magyarországon az Alfa generációs gyerekek mintegy 55%-a keresett már pénzt az elmúlt 12 hónapban, ebből 66%-uk a technológia segítségével tett szert jövedelemre. A 14 éves gyerekek negyede úgy gondolja, hogy mesterséges intelligencia fogja segíteni jövőbeli munkáját. A 14 éves magyar gyerekek 20%-a online értékesítéssel keres pénzt - a tárgyak online kereskedelmének, másodlagos piacának ilyen korai életszakaszban való megjelenése egy zöldebb, környezettudatosabb jövőt vetít előre.

Budapest, 2023. november 15.– Az Alfa generációs gyerekek (a 2010 és 2025 között születettek vagy születendők) egy sokkal zökkenőmentesebb, kényelmesebb világot képzelnek el, amely átalakíthatja a helyi közösségeket, megváltoztathatja a városok és gazdaságok működését.

Mindössze négy éven belül az Alfa generáció első tagjai belépnek a munkaerőpiacra. Míg a Z generáció már eddig is jelentős befolyással volt a vállalkozások működésére, a következő nemzedék várhatóan még nagyobb hatással lesz arra. A 8–14 éves gyerekek több mint háromnegyede saját vállalkozást szeretne alapítani, és fő vagy mellékállásban működtetni azt. Csak 6%-uk mondta azt, hogy szívesen dolgozna másoknak. Ha minden az elképzeléseiknek megfelelően alakul, az Alfa generáció teljesen át fogja alakítani a vállalkozások és közösségek működését a következő öt-tíz évben.

Digitális generáció AI támogatással

Az Alfa generáció éppen annyira kapcsolódik az online világhoz, mint a fizikaihoz. A Visa kutatása rámutat arra, hogy mindez milyen hatást gyakorol a pénzügyi ismereteikre, valamint a jövedelemszerzési gyakorlatukra, ahol a legfontosabb tényezőkként a mesterséges intelligencia, a digitális tapasztalatok, illetve a fenntarthatóság jelennek meg.

  • A magyar Alfa generációnak több mint a fele (55%) keresett pénzt az elmúlt 12 hónapban, ebből kétharmad (66%) állította, hogy a technológia segítette ebben. A közösségi média platformok (53%), illetve az online streamelés (25%) a leggyakrabban használt technológiák.
  • A 14 éves gyerekek negyede úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia segíteni fogja jövőbeli munkáját.
  • A gyerekek háromszor nagyobb valószínűséggel tanulnak meg pénzt keresni digitális tartalomkészítőktől (28%), mint könyvekből (9%).
  • Inspirációs és új ötletek forrásaként a gyerekek jelentős része (48%) a közösségi médiát és a tartalomkészítőket jelölte meg, megelőzve a felnőttekkel való beszélgetést (43%), illetve a rajzolást és írást (37%).

Csak kreatívan és kényelmesen – jöhetnek a robotok és a mesterséges intelligencia

A következő generáció tisztán látja, hogy a jövő technológiái, mint például a mesterséges intelligencia, hogyan fogják formálni jövőjüket. Amikor arra kérték a gyerekeket, hogy találjanak ki olyan innovációkat, amelyek megkönnyíthetik felnőtt életüket, az Alfa generáció a mindennapi feladatokhoz - mint a takarítás, munkába járás és főzés – hívta segítségül a robotokat és gépeket.

A nemzetközi felmérés során a gyerekek az alábbi ötletekkel álltak például elő:

  • „Lesz egy robotváltozatom, amelyik munkába jár, hogy én közben otthon maradhassak, pihenhessek és szórakozhassak”
  • „A mesterséges intelligencia segítségével olvashatok az emberek gondolataiban”
  • „Kérdezhetek a gyűrűmtől, mint a mesterséges intelligenciától például, hogy mennyi 8x9”
  • „Egy olyan gép, ami kitalálja, hogy mire gondolok, majd képernyőn megjelenő képet vagy 3D-s nyomtatást készít belőle”
  • „Az ujjlenyomatomhoz regisztrált bankkártya”
  • „Rendőr leszek és lesz egy VR-szemüvegem, ami elárulja, hogy kik vannak körülöttem”
  • "Egy telefon, ami mindent megcsinál, amire szükségem lehet: ajtót nyit, ajtót zár, bekapcsol, így csak erre lesz szükségem"
  • „Egy olyan szoftver, ami megérti, hogy mire gondolnak igazából az emberek, amikor mondanak valamit”
  • „Egy bármilyen nyelven beszélő fordító a fejedben”
  • „Olyan focicipő, ami méri a meccs összes statisztikáját, és önszáradó”

„A fiatalabb generációk gondolkodásmódjuk és jövőbeli működésük átalakítására ösztönzik a vállalkozásokat, a kormányokat és a gazdaságokat is. Ez a változás sokkal gyorsabban fog bekövetkezni, mint azt gondolnánk. Az egyszerűbb és kényelmesebb élettel kapcsolatos elvárások megértése létfontosságú a vállalkozások versenyképességének megőrzéséhez. Fontos, hogy támogassuk ügyfeleinket és partnereinket a változások kezelésében, és felkészüljünk a kereskedelem új korszakára. Csak azok lesznek sikeresek, akik gyorsan alkalmazkodnak a következő generáció igényeihez”mondta el Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztési igazgatója.

További információ a szerkesztőnek:

A kutatásról

A Visa megbízásából az Opinium végzett kutatást 550 fő 8-14 éves korú gyerek bevonásával. A kutatást 2023. augusztus 16-20. között végezték. Az adatokat online felmérés segítségével gyűjtötték össze Magyarországon.