Sajtóközlemények

Öt kivételes női vállalkozó: Ők a Visa She's Next program magyarországi nyertesei

16/06/2023

Press Release Image
  • A Visa célja, hogy elősegítse a kis- és középvállalkozások fejlődését, növekedését, segítő kezet nyújtson digitalizációjukhoz. Ennek egyik eszköze, a Visa She’s Next program, amely a női tulajdonú vállalkozásokat támogatja.
  • A Visa She’s Next pályázat első magyarországi győztesei 2 millió forintos támogatást, valamint egy éves, vállalkozásukra szabott mentorációt kapnak.

Budapest, 2023. június 16. – Saját innováció alapján trendet teremtő, bátorságból, pályaelhagyás után indított vagy éppen saját élethelyzet alapján megoldást kínáló vállalkozások a globális Visa She's Next program első magyarországi nyertesei. A díjazott női vállalkozók egyenként kétmillió forintos támogatást és egyéves, vállalkozásra szabott mentorálást kapnak.

A Visa She's Next program célja, hogy a női tulajdonú vállalkozásoknak segítséget adjon finanszírozási, cégvezetési, illetve fejlesztési kérdésekben. A Magyarországon márciusban meghirdetett pályázatra közel négyszáz vállalkozás jelentkezett. A pályázók 87%-a mikrovállalkozás volt a legkülönbözőbb iparágakból, többek között az egészség/életmód, a kiskereskedelem, a divat és a művészet területéről.

„A Visa She's Next program magyarországi indulására adott pozitív visszajelzés is bizonyítja, hogy a női tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása fontos, illetve helyes irány. Nagyon örülök, hogy a Visa nemcsak pénzügyi támogatással, hanem szakmai tanácsadással is segíti a vállalkozókat, amire a felmérésünk szerint szintén nagy szükség van, és minden egyes nyertes személyre szabottan kapja majd meg " – mondta el Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

Június 15-én egy szakértőkből és vállalkozókból álló csapat meghallgatta a tíz döntős pályázó koncepcióját és üzleti tervét. A zsűri ezután választotta ki az öt győztest.

A Visa She’s Next program első magyarországi pályázatának nyertesei:

  • A Fajszi Paprika Manufaktúra már 1990 óta foglalkozik magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával, közel 30 hektáron. Céljuk, hogy a nagyközönség számára elérhetővé tegyék díjnyertes termékeiket, amely a magyar konyha alappillére. A pályázati támogatást elsősorban eszközfejlesztésre, az üzemméret növelésére és egy üvegház kialakítására szeretnék felhasználni, hogy tovább fokozzák a minőséget és hatékonyságot.
  • A Fatipli Műhely egyedi bútorok készítésével foglalkozik. A pályaelhagyó alapító elkötelezett amellett, hogy minőségi és egyedi bútorokat készítsen, és a régi bútorokat új életre keltse, ezért kiemelt figyelmet fordít a felújításra és a keletkezett fahulladék újbóli kreatív felhasználására. Elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.
  • A Kitec Educations vállalkozás magába foglalja a Kids and Teens English Clubot és az EnglishLab nyelviskolát. Küldetése, hogy megszerettesse és megtanítsa az angol nyelvet. Anyanyelvi tanárok alkotta nemzetközi csapattal a projekt alapú oktatást népszerűsítik. A támogatást legújabb kezdeményezésük, a ‘Green Farm’ Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani. Ez az öko szemléletű oktatókert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nyelvi ismeretek mellett kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában.
  • A PregHello mobilapplikáció célja, hogy megkönnyítse a kismamák mindennapi életét és segítse a felkészülést a baba érkezésére. Az alkalmazás felhasználói hétről hétre követhetik várandósságukat és közérthető módon hasznos információkat kaphatnak a szükséges vizsgálatokról, előkészületekről. A pályázati támogatást arra szeretnék felhasználni, hogy bővítsék a felhasználói felületet, hogy a szülési utáni időszakban is hasznos információhoz jussanak a családok. és továbbfejlesszék vállalkozásuk működését.
  • A Seed Bonbon Handmade ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít irodai papír újrahasznosításával. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel, hiszen növénymagokat rejtenek magukban. Az esztétikus meglepetések hűen tükrözik az alapító elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. A támogatást a nemzetközi piacralépéshez és az ezzel járó logisztikai kihívások leküzdéséhez szeretné felhasználni.

Annak tudatában, hogy a kereskedelem növekvő mértékű digitalizálása óriási előnyökkel járhat a kisvállalkozások számára, a Visa 2020-ban többéves kötelezettségvállalást tett 50 millió kis- és középvállalkozás digitalizálására, egyben összpontosítva a nők gazdasági fejlődésének elősegítésére.

A Visa She's Next program támogatások és mentorálás, valamint innovatív eszközök és fizetési megoldások révén segíti a női vállalkozások fejlődését. 2020-as indulása óta a Visa 2,8 millió dollárt meghaladó összeget fordított több mint 260 női vállalkozó támogatására, valamint mentorálására világszerte, így többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Vietnamban, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában. Európában a program Írországban, Lettországban, Svédországban, Dániában indult. Közép- és Kelet-Európában elsőként Lengyelország adott otthont a kezdeményezésnek, amelyhez 2023 tavaszán Magyarország és Szlovákia is csatlakozott.

További információ a szerkesztőnek:

A zsűri tagjai voltak:

  • D. Tóth Kriszta, a WMN alapító- ügyvezetője,
  • Ginzer Ildikó, az MBH Bank standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese,
  • Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója,
  • Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója, CEU InnovationsLab (iLab) alapítója, vezetője,
  • Máté Krisztina, a Cápák között producere,
  • Rácz Judit, a Skinsmart és a Geek&Gorgeous alapító-ügyvezetője,
  • Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese,
  • Bese Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója,
  • Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője,

Minden márkanév, logó és/vagy védjegy az adott tulajdonosok tulajdonát képezi, kizárólag azonosítási céllal használatos, és nem jelenti a termék a Visa általi ajánlását vagy ahhoz való tartozását.