Sajtóközlemények

Tízből nyolc magyar kártyával vagy okoseszközzel tervez fizetni külföldi nyaralása során

07/06/2023

Press Release Image

Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83%-a a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni, ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint[1]. Az utazási irodák közvetítésével külföldi nyaralást tervező magyarok 67%-a interneten foglalja le útját, de ugyanígy választ szállást a saját szervezésben utazók mintegy 70%-a is. Minden második utazást tervező magyar személyenként 200 és 600 euro közötti összeget szán külföldi nyaralásra.

A Visa folyamatos innovációval arra törekszik, hogy az új és a jövőbeli fizetési módokat, valamint csatornákat hatékonyabbá és elérhetőbbé tegye mindenki számára. A hagyományos bankkártyákon kívül a Visa hitelesítő adatok okostelefonokon és okosórákon is használhatók. A digitális fizetések a legnépszerűbbek a közép-kelet-európai megkérdezettek körében, és több mint háromnegyedük tervez így fizetni külföldi nyaralása során. Magyarország a felmért nyolc ország közül élen jár ezt a tendenciát tekintve: a külföldre utazó magyarok 83%-a kártyával, okostelefonnal vagy okosórával kíván fizetni a nyaralása során.

A hagyományos Visa-kártyával, vagy az okostelefonnal, illetve okosórával fizetni külföldön ugyanolyan gyors, kényelmes és biztonságos, mint saját hazánkban - a vizsgált országok válaszadói a külföldi kártyás fizetés előnyeiként a kényelmet (58%), a biztonságot, így azt, hogy nem kell félnünk a készpénz elvesztésétől (53%) és a gyorsaságot (52%) nevezték meg.

A magyar utazók ötöde (21%) okostelefonnal vagy okosórával szeretne fizetni. A régióban a külföldi mobilfizetés a lengyel és a román turisták körében is népszerű, az arány 22% mindkét nemzet esetében.

“A fizetés egyik legnépszerűbb módja - többek között a külföldi nyaralások során - a mobiltárca, amelyet a Visa rendszerei és technológiái támogatnak” - nyilatkozta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. “Amikor a felhasználó hozzáadja kártáját egy okostelefon digitális pénztárcájához, a Visa az adatokat egy egyedi számsorral helyettesíti. Ez a tokenizálásnak nevezett technológia egy extra biztonsági réteget jelent. A Visa segítségével a fogyasztók védettek a csalás, a kártya elvesztése vagy ellopása ellen, mivel lehetőségük van visszatérítést kérni, ha valami probléma történik” - tette hozzá Sármay Bence.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben nagymértékben emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, így év végén már 1,7 millió kártya volt használható okostelefonnal. Ezeknek a szolgáltatásoknak a használata is dinamikusan bővült, 2022 utolsó negyedévében a kártyás fizetéseknek már közel az ötöde mobilba regisztrált kártyával történt. Ezek az adatok is mutatják, hogy az ügyfelek egy része nyitott az új technológiákra, ezek a szolgáltatások pedig itthon és utazás közben egyaránt egyszerűsíthetik a fizetéseket” – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

Visa kártyával a világ több millió elfogadóhelyén, több mint 150 féle valutában lehet fizetni, és a turisták szívesen használják is ezt a lehetőséget. A magyarok leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal.

A magyar utazók több mint fele (57%) ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint otthon. A magyar válaszadók 23%-a másik kártyára vált, ami még a románok (25%) és a lengyelek (23%) körében kedvelt megoldás. A bankkártyát váltó magyarok 33%-ának multidevizás bankszámlája van. A közép-kelet-európai utazók háromnegyede már útrakelése előtt dönt a külhonban használandó fizetési módról.

A Visa betéti kártyái elérhetőek az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével nemrég létrejött MBH Bank kínálatában is. „A gondtalan utazás érdekében javasoljuk ügyfeleinknek, hogy külföldi utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak arról, hogy bankkártyájukhoz – legyen szó lakossági vagy vállalati, betéti vagy hitelkártyáról - kapcsolódik-e beépített utasbiztosítás, és ha igen, milyen feltételekkel” – javasolja az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője, Kelemen Tamás. “Amennyiben nincsen vagy az adott utazáshoz magasabb térítési összegű biztosításra van szükség, a már meglévő beépített biztosítás mellé opcionális utasbiztosítás köthető. Opcionális utasbiztosítás igényelhető a VISA Fenntartható bankkártya mellé is, amely környezettudatos ügyfeleink számára lehet kiemelt választás, hiszen amellett, hogy kedvező feltételeket biztosít a vásárlásokhoz, külföldön, belföldön, online, vagy akár digitális formában a telefonon is, 100%-ban újrahasznosított anyagból készül” – mondta el Kelemen Tamás.

Nyaralás az e-kereskedelem jegyében

Az e-kereskedelem elterjedésével egyre inkább az interneten vásárlunk különféle termékeket és szolgáltatásokat. Ezért nem meglepő, hogy a nyaralásért is online fizetünk. A hazai egyedi utazók 80%-a vásárol majd valamilyen szolgáltatást online: 69%-uk szállást, 27%-uk költ közlekedésre, 21%-uk pedig a belépődíjakra és a kirándulásokra költ. A közlekedés, a szállás vagy a további látnivalók kifizetésekor a magyarok jellemzően kártyával vagy digitális pénztárcával fizetnek.

A Visa tanulmánya szerint a külföldre szervezett utazási csomagot vásárló magyarok közel fele (49%-a) ezt az interneten teszi, az utazási irodák weboldalain vagy a számos utazásszervező ajánlatát összesítő platformokon keresztül. A szervezett utakat választó nyaralók több mint kétharmada (67%) kártyával vagy digitális pénztárcával fizet a utazásáért. Az üdülésük megvásárlását online intézők aránya Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában a legmagasabb, a külfüldre utazók háromnegyede online vásárol.

Az infláció ellenére a magyarok harmada külföldön akar nyaralni

A megkérdezett magyarok 32%-a tervezi, hogy idén külföldre megy nyaralni. Minden második magyar 200 és 400 euro közötti összeget tervez költeni személyenként külföldi nyaralásra, a tervezett utazások átlagos hossza pedig 7 nap.

A külföldre utazók 44%-a nem szeretne lemondani utazási terveiről még akkor sem, ha az infláció továbbra is magas maradna és a megélhetési költségek emelkednek. A külföldre utazó magyarok 55%-a azonban ebben az esetben gazdaságosabb szálláslehetőségek után nézne, 55%-uk pedig fontolóra venné az utazása lerövidítését.

A magyarok közel 50%-ának külföldi nyaralási terveit nem befolyásolja a feszült geopolitikai helyzet, míg 37%-uk kijelentette, hogy idén végre elutazik egy korábban a Covid-19 világjárvány miatt elhalasztott útra - ez különösen igaz a legfiatalabb válaszadókra.

“A Visa hisz abban, hogy az utazás és a turizmus fontos szerepet játszik a gazdaság fejlődésében, valamint a munkahelyteremtésben, miközben lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük és értékeljük a minket körülvevő világ kulturális gazdagságát. Felmérésünk azt bizonyítja, hogy a magyarok idén sem hagynak fel a világ felfedezésével” - tette hozzá Sármay Bence.

A magyarok a leggyakrabban Horvátországot (24%), Olaszországot (20%), valamint Ausztriát (19%) és Görögországot (14%) említették úticélként. Honfitársaink egyszerűen pihenni szándékoznak - a kikapcsolódást városnézéssel vegyítve. A megkérdezettek 13%-a aktívan, túrázással és sportolással tölti külföldi szabadságát.

“Az utazáshoz való visszatérés - legyen szó hosszabb nyaralásról vagy hétvégi városlátogatásról - azt sugallja, hogy a magyar fogyasztók pozitívabbak. Ez a helyi gazdaságnak, illetve számos iparágnak, köztük az idegenforgalmi ágazatnak is pozitív lökést adhat” - kommentálja Sármay Bence.

A külföldi utazást tervező magyarok kétharmada legalább kétszer akar külföldre menni idén, de a második utazás általában csak 1-2 napos lesz. Ezek főként városlátogatások, amelyek különösen népszerűek a millenialok és a Z generációhoz tartozók körében. Ilyenkor a kártyás, okostelefonos vagy okosórás fizetés különösen hasznos lehet. Londonban a tömegközlekedési jegyekért csak digitálisan lehet fizetni, a világ legkészpénzmentesebb országának tartott Svédországban pedig sok moziban, étteremben és üzletben a digitális fizetés lehet az egyetlen lehetőség.

Fizetési tippek külföldre utazóknak

Fizetés külföldön

Ha külföldön kártyájával fizet vagy készpénzt vesz fel, előfordulhat, hogy választania kell a helyi pénznem vagy a forint között. Ha a helyi pénznemet választja, versenyképesebb árfolyamot kaphat.

Kedvező árfolyamok

A Visa bankkártya használata külföldön kedvezőbb árfolyamú lehet, mint ha pénzváltóban váltana valutát.

Nyugalom

A Visa bankkártya külföldi használata egyszerű és nyugalmat biztosít Önnek utazása során, amit a belföldi és a nemzetközi fizetések védelmét szolgáló intézkedések egyaránt garantálnak.

Biztonság

Amikor Visa bankkártyával külföldön fizet, ugyanazok a legmagasabb szintű csalás elleni rendszerek garantálják a biztonságot, mint itthon, így a fizetések biztonságosak, bárhol is tartózkodik.

Széles elfogadói hálózat

Visa kártyájával világszerte több mint 200 országban 100 milliónál is több helyen fizethet egyszerűen és kényelmesen, bárhol, ahol a Visa szimbólumot látja


[1] A Visa CEE Utazási és Fizetési Szokások 2023 felmérés a következő országokra terjedt ki: Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia. A Kantar kutatócég 2023 márciusában végezte el a felmérést 1000 fős reprezentatív mintán (18-65 évesek) az említett országok mindegyikében.