Sajtóközlemények

Több mint 100 millió tokent bocsátott ki a Visa Közép-Kelet-Európában

05/04/2023

Míg a tokenizáció eredetileg a fizetések biztonságának egy újabb szintjét jelentette, manapság már teljesen új lehetőségeket nyit a fogyasztók és a kereskedők előtt. Világszerte több mint 8500 kibocsátónál és 2,4 millió kereskedőnél az online fizetéseknél a tokenek 3%-kal növelték a jóváhagyott tranzakciók arányát és 30%-kal csökkentették a csalások mértékét 2023 első negyedévében[1].

Budapest, 2023. április 4. - A fizetések során a tokenek helyettesítik a kártyaadatokat és megfejthetetlen kóddá alakítják azokat. Minden egyes token egyedi, feltörhetetlen és csalásbiztos, amelynek következtében a kártyaadatok védettek. A tokenek automatikusan generálódnak, például akkor, amikor a felhasználó úgy dönt, hogy kártyaadatait egy streaming szolgáltatónál, egy online áruházban vagy egy okostelefon digitális tárcájában tárolja. Egyetlen fizetési kártyához több token is kibocsátható, mindegyik egyedi számmal rendelkezik, és kizárólag egy alkalmazáshoz vagy eszközhöz használható. Ennek köszönhető az is, hogy a Visa Token Szolgáltatás (VTS) több mint 100 millió tokent bocsátott ki[2]Közép-Kelet-Európában - ez a szám jóval magasabb, mint a Visa fizikai kártyáinak száma ebben a régióban.

A tokenizáció a digitális fizetések evolúciójának következő szakasza, amelyet az érintéses fizetések bevezetése és elterjedése indított el. A kártyabirtokosok ahelyett, hogy plasztik kártyájukat használnák, egyre gyakrabban okostelefonjukkal fizetnek, ami az ezekben az eszközökben tárolt tokenizált kártyák nélkül nehézségekbe ütközne. A tokeneket most már egyre szélesebb körben használják online fizetésekhez. Így az internetes és a bolti fizetések közötti különbségek egyre inkább elmosódnak, és mindeközben teljesen új megoldások és fizetési módok előtt törnek utat. A tokenizációnak és más technológiáknak, például a biometrikus azonosításnak köszönhetően a fizetés olyannyira automatizálható, hogy szinte észrevétlenné válik. Ilyen automatizált fizetés például, amikor valaki letesz egy bérelt elektromos rollert, kiszáll egy közösségi autós alkalmazáson keresztül bérelt kocsiból, vagy akár egy ételrendelő applikációban jelzi, hogy megérkezett a rendelése. 2022 decemberében a tokenizált tranzakciók volumene Közép-Kelet-Európában éves szinten négyszer gyorsabban nőtt, mint az összes többi Visa tranzakció a régióban[3] . A technológia még mindig viszonylag újszerű megoldás és a Visa partnereivel együtt továbbra is vizsgálja a benne rejlő lehetőségeket új fizetési élmények megteremtésére.

"A tokenek az e-kereskedelem meg nem énekelt hősei, amelyek a kibocsátók, a vásárlók, a kereskedők és a fogyasztók számára egyaránt előnyösök. A tokenizációra, mint alapra, olyan megoldásokat építünk, amelyek képesek megváltoztatni a vásárlás és az értékesítés módját. A tokenek segítenek csökkenteni az online csalásokat, valamint gyorsabb és rugalmasabb fizetési módokat tesznek lehetővé, amit az online és az üzletekben vásárló Visa kártyával rendelkezők nagyra értékelnek" - mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. „A Visa kártyabirtokosok számára a tokenek számos előnyt biztosíthatnak, ami megkönnyíti mindennapjaikat. Például, ha egy tokent egyszer elmentettek egy streaming szolgáltatónál, és a kapcsolódó kártya lejár, a felhasználóknak nem kell új tokent hozzáadniuk a szolgáltatáshoz. Ez kényelmes a felhasználók számára, hiszen nem kell újra elvégezniük a kártya hozzáadás folyamatának lépéseit, hogy hozzáférjenek a szolgáltatáshoz".

A tokenizáció értéket teremt a kereskedők számára

A tokenizálást támogató pénzintézetek egyre több online kereskedőnek kínálják azt a szolgáltatást, amely során a felhasználók kártyaadatokat tárolnak a webshopokban. Egy adott internetes áruház felkeresésekor ezt a megoldást használva a vásárlóknak nem kell minden egyes alkalommal megadniuk a kártyaadataikat, így gyorsabb és kényelmesebb fizetési élményben lesz részük. Ez segít a kereskedőknek csökkenteni a kosárelhagyási arányt és ösztönzi a vásárlói hűséget.

A fizetések tokenizációja globális lendületet vesz

Tavaly Közép-Kelet-Európában a tokenizált Visa-kártyákkal végrehajtott tranzakciók jóváhagyási aránya magasabb volt, mint az összes többi Visa-tranzakcióé a régióban[4], de ez nem számít kivételnek. Világszerte több mint 189 piacon több mint 8500 kibocsátónál és 2,4 millió kereskedőnél az online fizetéseknél a tokenek 3%-kal növelték a jóváhagyott tranzakciók arányát és 30%-kal csökkentették a csalások mértékét 2023 első negyedévében[5]. Mindez segíti a kereskedőket értékesítésük bővítésében és a csalással kapcsolatos költségek leszorításában. Tavaly december végén a Visa Token Szolgáltatáson keresztül világszerte kibocsátott tokenek száma átlépte az 5.3 milliárdot[6], így 12 hónap alatt majdnem megduplázódott[7] , ami a tokenizáció valóban globális méretét igazolja. Ez egyértelmű jel a digitális kereskedelem irányáról, alátámasztva a tokenek biztonságot, rugalmasságot és gyorsaságot növelő potenciálját a tranzakciók terén.


[1] VisaNet adatok, 2023. március.

[2] VisaNet adatok, 2023. március, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária adatai.

[3] VisaNet adatok, a 2022 decemberével végződő 12 hónapos időszakra vonatkozóan, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária adatai.

[4] VisaNet adatok, a 2022 decemberéig tartó 12 hónapos időszakra vonatkozóan, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária adatai.

[5] VisaNet adatok, 2023. március.

[6] VisaNet adatok, 2022 december.

[7] VisaNet adatok a 2022 decemberében végződő 12 hónapos időszakra vonatkozóan.