Sajtóközlemények

A Visa ma elindítja női vállalkozásokat támogató Visa She’s Next programját Magyarországon

28/03/2023

Press Release Image

A Visa (NYSE: V) Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját. Öt nyertes magyar vállalkozónő egyenként 2.000.000 forint összegű támogatást, valamint egy éves mentorálást nyer. A győzteseket elismert szakértőkből és vállalkozókból álló zsűri választja ki. A pályázatokat a mai naptól fogva 2023. május 21-ig lehet benyújtani, további információk a Visa magyar honlapján.

Minden második magyar nő számára* kihívást jelent vállalkozásának finanszírozása. A Visa friss tanulmánya szerint a magyar női vállalkozók üzleti növekedésében a nehéz pénzhez jutás, az egyes szakmai ismeretek (IT, pénzügyi), illetve erőforrások (eszközök, humán) hiánya, a családi- és munkakötelezettségek összeegyeztetésének nehézsége, valamint a túlhajszoltság a legnagyobb akadályok. Jelentős a nemek közötti különbség, mivel a magyarországi cégek tulajdonosai között még fele annyi a nő, mint a férfi és ez az arány csak nagyon lassan csökken**.

A Visa kutatása szerint a problémás területek:

Pénzügyek: Majdnem minden negyedik magyar kis- és középvállalkozó előítéletekkel találkozott, amikor vállalkozásához forrást kívánt bevonni.

Önbizalom: A férfiak gyakran magabiztosabbak a nőknél Magyarországon, a nők több mint fele vallott önbizalomhiányról, míg a férfiaknál ez az arány 50% alatt marad.

Teljesen egyedül: A női vállalkozók több mint fele nem tudja, hova forduljon segítségért pénzügyi, jogszabályi kérdésekben vagy ha továbbképezné magát.

Ma Budapesten a Visa, a világ vezető digitális fizetési szolgáltatója bejelentette, hogy Magyarországon is elindította globális She's Next kezdeményezését, amelynek célja a helyi női vállalkozók és kkv-tulajdonosok gazdasági megerősítése. Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője elmondta: „A saját vállalkozásukat működtető nők egyedi kihívásokkal szembesülnek, például nehezen vagy egyáltalán nem jutnak a fejlődésükhöz szükséges forráshoz és mentori támogatáshoz. Ezért nagy öröm számunkra, hogy segíthetünk a magyarországi női vállalkozóknak a Visa She's Next programon keresztül, amellyel öt nyertes jut egyéves mentori támogatásához, valamint egyenként 2 000 000 forinthoz."

Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója hozzátette: "A kis- és középvállalkozások több százmillió ember számára termelnek bevételt és adnak munkahelyet világszerte, és tudjuk, hogy egy vállalkozás működtetése időt, befektetést és nagyfokú rugalmasságot igényel. A Visa az innovatív, biztonságos és gyors fizetési rendszerek fejlesztésévél és működtetésével segíti a vállalkozások növekedését. Bízom benne, hogy Visa She's Next programunk támogatásával női vállalkozók valósítják majd meg ambiciózus üzleti céljaikat, és egyben a helyi és a globális gazdaság növekedését is elősegítjük."

Három magyar vállalkozónőből kettő úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi támogatás mellett a mentorprogramban való részvételt is fontosnak tartja. Többek között a következő területeken szeretnék bővíteni ismereteiket: hogyan népszerűsítsék vállalkozásukat, hogyan gazdálkodjanak a pénzügyekkel, illetve saját idejükkel. A Visa She's Next kezdeményezés az adott vállalkozásokhoz igazított mentorprogramot nyújt a nyerteseknek. A mentorok széleskörű tapasztalattal rendelkeznek nemcsak vállalkozási és befektetési területen, hanem az üzleti oktatásban is.

A Visa She's Next magyarországi programjának nagykövete D. Tóth Kriszta, ismert médiaszemélyiség, a WMN alapító-ügyvezetője elmondta: "Saját ötletet megvalósítani, vállalkozni, egy csapat élére állni, függetlenként terméket, szolgáltatást fejleszteni az egyik legizgalmasabb dolog a világon. De nem kihívásoktól mentes, pláne, ha az ember nőként vág bele abba, hogy a saját lábára álljon. A WMN magazin alapítása óta eltelt elmúlt nyolc év tapasztalatai alapján, tudom, hogy az álmaink megvalósítása sokkal többről szól, mint, hogy sikerül-e a nagy ötlethez forrást találni. Legalább ennyire fontos, a megtartó közösség, a szakmai mentorálás, az emberi támogatás, és nem utolsó sorban az, hogy képes legyél tanulni a kudarcaidból és megünnepelni a sikereidet.”

A 2020-as indulás óta a Visa világszerte több mint 2,8 millió dollárt fordított több mint 260 női vállalkozónak nyújtott támogatásra és mentorálásra a Visa She's Next globális program keretében, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Írországban és Lengyelországban.

A pályázatról

A Visa She's Next program az Impact Hub mint lebonyolító közreműködésével valósul meg Magyarországon. Olyan vállalkozásnak szól, amelyek többségi tulajdonosa nő, vagy olyan egyéni vállalkozásoknak, amelyekben az üzleti tevékenységet nő végzi, túl vannak a kezdő lépéseken - a vállalkozást 2021. január 1. előtt már bejegyezték-, a megelőző évet pozitív üzleti eredménnyel zárták, és most a bővülés, továbbfejlődés a következő céljuk. Elvárás, hogy rendelkezzenek digitális jelenléttel, ami lehet egy honlap, egy webshop vagy egy aktívan használt közösségi média oldal is.

A pályázati eljárás nagyon egyszerű: a pályázaton való részvételhez a vállalkozóknak le kell írniuk vállalkozásuk történetét, utalniuk kell arra, hogy mi inspirálta őket annak indítására, valamint ki kell emelniük azokat a kihívásokat, amelyekkel gyakran szembesülnek. Ezen túlmenően a jelentkezőknek be kell mutatni egy ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan használnák fel a támogatást a vállalkozásuk fejlesztésére. A nyertesekről elismert szakmai zsűri dönt, melynek tagjai:

- D. Tóth Kriszta, a WMN alapító- ügyvezetője,

- Ginzer Ildikó, a Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese

- Juhász Katalin, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatója

- Kozma Andrea, az STRT Holding alapítója és a CEU InnovationsLab alapítója, vezetője

- Máté Krisztina, a Cápák között producere

- Rácz Judit, a Skinsmart és a Geek&Gorgeous alapító-ügyvezetője

- Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője

- Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese

További információért látogasson el a Visa honlapjára.

*A kutatást az Ipsos végezte 2022 decemberében. A felmérés kiterjedt Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra, online adatgyűjtési módszerrel készült 900 fős mintán, országonként 300 vállalkozóval.

** Forrás: Opten